tiistai 21. tammikuuta 2014

"Rörliga bilder i genusperspektiv"

Meillä on sekainen koti, ruokaa kaapissa ja miulla toimii netti johdon päässä, Emmalla ilman. Miusta on ihanaa olla täällä!

Tunnelbana on tullut tutuksi ja systeemi tässäkin kaupungissa osoittautunut toimivaksi. Se joka on metrojärjestelmän keksiny on kyllä miun suurimpii idoleita, huh helppoutta! Tunnelbana-asemat on täällä ihan oma taiteenlajinsa, puhuttiinkin Emman kanssa että vois joku viikonloppu lähteä kiertoajelulle ja tutustua kunkin aseman persoonalliseen ilmeeseen. Jospa jotain kirjallisuuttakin sais aiheesta kaivettua esiin... Toistaiseksi molempien mieleen lemppariksi on jäänyt Hallonbergen, siellä ol ihania värikkäitä piirroksia! Ostettiin alkuun opiskelijahintaiset kuukausikortit, 560kr eli reilu 63€/30päivää. Halvin vaihtoehto on 90 päivän kortti, joka maksaa opiskelijalle 1540kr, ~58€/kk. Kyllä noi hinnat motivoi ihan mukavasti höyläämäänkin tuota sinistä läpyskää!

Rahaa menee kyllä muutenkin surutta tässä kaupungissa. Kolme turistipäivää tuntuivat lompsassa odottamattoman voimakkaana kevenemisenä. Ulkona syöminen maksaa tietysti paljon joka paikassa, mutta kun kahvilastakaan ei meinaa selviytyä alle sadalla kruunulla, alkaa jossain kohtaa tympäsemään. Samahan se on kyllä Suomessakin, siellä ei vain tule hirveesti turisteiltua... Mutta ei siinä, ruoka on ollut kyllä todella hyvää joka paikassa, ehkä kirjoittelen noista makuelämyksistä vielä ihan erillisestikin! Lähikaupan Hemköp:in hinnastot lienee aika samoissa Suomen kanssa, tosin miun tuntuman mukaan jotkut tuotteet on kyllä edullisempia. Esim 1,75 litran God Morgon -appelsiinimehutönikkä kustans täällä n. 2,95e, muistelen että Suomessa liikutaan vajaa viiden euron tienoilla. Miuta kyllä saattaa hämätä tämä eri valuutta, Emma oli sitä mieltä että tääl ois vielä vähän kalliimpaa. Kukkaron nyörit saa olla löysällä joka tapauksessa!

Sunnuntaina liikutin itseni RFSL Ungdom Öst:in vuosikokoukseen. Siellä oli huikeen kiinnostavaa ja mukavaa porukkaa ja kovin aktiivista toimintaa vuosikertomuksen perusteella! Oma osaamattomuus ruotsin kielen kanssa oli rasittavaa; ymmärsin paljon, mutten itse pystynyt tuottamaan mitään kovin monimutkaista sisältöä, ja epävarmuus kuuluu vielä hitautena ja takelteluna. Tajusin, miten persoonallisuudesta katoaa iso osa kielitaidottomuuden myötä. Se, ettei saa ilmaistua kerrassaan "timanttisia" ajatuksiaan ääneen rajaa aika paljon vaikuttamisen ja vaikutuksen tekemisen mahdollisuuksia. Sitä tuntee itsensä tyhmäksi väkisinkin. Mutta mie ilmaisin kiinnostukseni osallistua Suomi-Ruotsi-yhteistyöhön, eli perästä kuuluu, olkaa varuillanne Setan päässä ;)

Eilen maanantaina oli Orientation day, joka ei 3,5 tunnin kestostaan ja myöhäisestä ajankohdastaan huolimatta ollut läheskään yhtä puuduttava kuin vastaava tapahtuma kotiyliopistossa aikanaan. Väliin soitetut ruotsalaiset pophitit tekivät tunnelmasta jopa varsin leppoisan, ja erityisen ihana oli paikallisen
opiskelijaterveyden edustaja joka pisti ihan tanssiksi lavalle astellessaan! Upeeta, tommosen työn mieki haluun missä voi tehdä noin :D Tauolla jonkun tytön heijastinlenksu jäi kiinni miun laukun pinssiin ja joku totes et oiii miten romanttista. Sit yks kiinalaine poika tuli miulle juttelemaan ko oli kuullu ko Emman kaa haasteltii suomee, hää ties missä on Lappeenranta ja Jyväskylä, sinne oli jopa hakenut johonkin luonnontieteellisen maisteriohjelmaan. Maailma on pieni. Esittelypisteillä innoistuin useammastakin aktiviteetista, erityisesti improillat, Cinemondo-leffanäytökset + keskustelut ja naisopiskelijayhdistys Damlaget jäivät mieleen tutustumisen arvoisina vaihtoehtoina!

Tänään alkoi puolestaan ensimmäinen ja tällä hetkellä ainoa kurssi, jolle olen rekisteröitynyt; Moving Images and Gender. Kurssilla tarkastellaan mm. sukupuolta ja seksuaalisuutta sekä niiden muotoja ja esittämistapoja elokuvien saralla. Meidän kurssiohjelma koostuu ihan oikeesti elokuvanäytöksistä ja niitä edeltävistä luennoista sekä seuraavista analyyseistä. Tänään nähtiin jo ensimmäinen leffa, Paris is burning (http://en.wikipedia.org/wiki/Paris_Is_Burning_(film)), oli aika vinkeet puitteet sitä kahtoa ja ajatuksia herättävä dokumentti. Lisäksi meidän täytyy lukea iso nivaska artikkeleita, kirjottaa kaks kolmen sivun esseetä ja TÄTTÄRÄÄÄ "an 800-word encyclopedia entry on a cis-women or trans* media worker that they will upload to Wikipedia". Whoaa ja huhhuh! Mut siistiä 8) Miulla on pari tuttua perjantailta samalla kurssilla ja voidaan kauhistella työmäärää yhdessä. Mut 15 pinnaa tosta kurssista pitäis napsahtaa, en mie taida muuta tähän periodiin ottaakaan. Torstaina on ruotsin kielen tasokoe, jonka perusteella miulle suositellaan jotain kielikurssia. Pitää vähän selvitellä et riittääkö paukut oikeesti ton leffakurssin lisäksi mihinkään muuhun. Josko sitä ruotsia oppis vaikka järjestöhommissa :)



"Hurraa, olet niin hyvä vaimo!" hihkas Emma ko tuli kotiin ja kehotin häntä ottamaan tonnarisalaattia jääkaapista, ja oli tiskitkin tiskattu. Meillä on sujunut oikein hyvin, osataan antaa toisillemme henkistä tilaa fyysisen tilan puutteessa. Ja toisaalta ollaan myö tässä yhessäkin kaikkea häärätty ja höpötelty, mukavaa on ollut. Vielä kun saadaan tavarat purettua ja järjesteltyä niin voi arki alkaa. Sen toteutuminen vaan vaatii pikaista reissua Ikeaan, jonne suunnataankin jo heti huomenna. Lisäinfoa asunnosta kuvien kera tulossa siis lähipäivinä, pysykää taajuudella ;)

PS. Stockholms universitet on ihan selkeesti panostanu noihi kangaskasseihinsa, napakka materiaali ja viimesen päälle siistit saumat kielii puhtaasta laadusta. Kyllä kelepaa! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti